KÁPOSZTÁS PASZULY
Hozzávalók: 1 db füstölt csülök, 1/2 kg száraz tarkabab (nálunk paszuly), 1 kg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, fél liter tej, liszt (leves literenként egy fakanál lisztet számítva) pirospaprika 2 evőkanál zsír.Süritett paradicsom,izlés szerint
Elkészítése: A paszulyt és a csülköt előző este megmossuk és vízben áztatjuk. Másnap kb. 3 liter vízben lassú tüzön főzzük a paszulyt. Egy másik fazékban főzzük puhára a csülköt annyi vízben amennyi ellepi. Külön főzzük a savanyú káposztát is. A csülköt kivesszük a levéből, a léhez öntjük a megfőtt paszulyt levével együtt. A savanyú káposztát is hozzáadjuk, de előbb leve nélkül. Közben míg összeforr, elkészítjük a rántást. Megsaccoljuk a leves mennyiséget literre, így számítva literenként 1 fakanál lisztet megpiritunk 2 evőkanál - ha kevésnek bizonyul lehet több - zsírban. Ha szép zsemleszínűre pirult, levesszük a tűzről, beletesszük a pirospaprikát, simára keverjük a forró rántásban a tejfölt, felengedjük apránként a tejjel, majd folytonos kevergetés közben hozzáöntjük a forrásban lévő leveshez.Süritett paradicsomot bele teszem. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, és ha nem elég savanyú, a félretett káposzta főzőlevéből még öntünk hozzá.
KÖTÖTT TÉSZTA LEVES
Hozzávalók: 2 db tojás liszt, só, bors, pirospaprika, 1 nagy fej hagyma, 2 evőkanál zsír,1 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése: A tojásból lisztből levestésztát gyúrunk. Kicsit pihentetjük. Ez idő alatt a hagymát apróra vágjuk, a zsírban megsütjük, 4-5 liter vizet sóval delikáttal, a petrezselyemzölddel feltesszük forrni. A meggyúrt tésztát vékonyra kinyújtjuk és rálocsoljuk a hagymás, paprikás, zsírt. Lesózzuk, borsot szórunk rá. Újjnyi széles csíkokat sodrunk és hosszában levágjuk. A csíkokból csomókat kötünk, mikor kész egy csomó, letépjük, kötjük a másikat, így készítjük ez az összes tésztát. Közben felforrt a levesvizünk, belerakjuk a kötött tésztákat. Kb. 10-15 percig főzzűk, majd megkóstoljuk a tésztát, ha kettévágjuk és már nem fehér a közepe, belül is megfőtt, kész a leves. Nagymamám így készítette, én ezt szeretem, nekem ez az igazi. Szatmárban volt olyan ház, ahol zöldséggel és kockára vágott krumplival gazdagították. Természetesen úgy is nagyon finom.
PERGELT LEVES
Hozzávalók: 2-3 burgonya, só, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 fej vöröshagyma, 1 kanál zsír, késhegynyi pirospaprika, 1 tojással gyúrt tészta.
Elkszítése: A zsírban megpároljuk az apróra vágott hagymát. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát. A keményre gyúrt tésztát megreszeljük, kevés zsíron megpiritjuk. A hagymás zsírt felengedjük kb 3-4 liter vízzel, beletesszük a kockára vágott krumplit, sót, petrezselyemzöldet. Mikor majdnem megfőtt a krumpli, beleszórjuk a piritott tésztát és készre főzzük. Piritott reszelt tészta helyett egyszerűen levestésztát (zabhegy vagy kiskocka a legjobb) főzök bele. Persze akkor a piritott tészta íze hiányzik, de mindenképpen finom gyors leves
MÁLÉKÁSÁS TÖLTÖTTKÁPOSZTA
Hozzávalók: 0,5 kg tengerikása, 0,80 kg füstölt hús, 20 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej hagyma, 1 evőkanálnyi sós darált paprika, 1 nagyobb fej savanyú káposzta, fél kg gyalult savanyúkáposzta, 1 nagy evőkanálnyi zsír, só, bors, fűszerpaprika.
Elkészítése:Az apróra vágott hagymát és szalonnát a zsíron üvegesre sütjük. Tűzről levéve belekavarjuk a darált és a pirospaprikát. A tengerikását alaposan átmossuk. A füstölt húst apró darabkákra vágjuk és a kásával, hagymás keverékkel, fűszerekkel jól összedolgozzuk. Egy-egy savanyú káposzta levélre kb. egy evőkanálnyi tölteléket, teszünk, begöngyöljük. A fazék aljára aprókáposztát rakunk, és erre helyezzük a töltött káposztákat. Vízzel felöntjük, kb. 1,5 óra alatt lassú tűzön megfőzzük.
Az igazi recept ez., de mint minden háziasszony én is szoktam kisérletezni, így bevált módositásnak bizonyult: - fele tengerikása, fele rizs arány (lazább tölteléket kapunk) - friss hússal is kiváló, de a szalonna elengedhetetlen, a füstölt íz nélkülözhetetlen kellék. Ha van maradék füstölt szalonnabőr, azt is a fazék aljára az aprókáposztára teszem.
valók: 1/2 kg szárazbab, 1 tojás, 1 liter tej, 3 fakanál liszt, só, 3 kanál 10 %-os ecet. 1 babérlevél
Elkészítése: A szárazpaszulyt főzés előtti estén megmossuk, bő hideg vízbe beáztatjuk. Másnap kb 3 liter vízbe tesszük főzni. Amikor megfőtt a paszuly, 3 evőkanál ecetet elkeverünk benne, majd készítjük a habarást, amely 1 tojásból liszttel csomómentesen elkavart, és a tejjel fokozatosan hígított. A tűzről levesszük a megfőtt behabarandó levest. Folytonos keverés mellett vékony sugárban hozzáöntjük a habarást, visszatesszük a tűzhelyre, és míg fel nem fő kavargatjuk.
Ezzel az elkészítési móddal többféle szatmári étel készül:
Habart zöldpaszuly: szemes helyett zöldbabbal, a babérlevél nélkül.
Lucskos káposzta: ebben az esetben az édeskáposztát habarjuk, itt sem kell babérlevél.
Habart krumplileves: krumplit kockára vágva megfőzzük, babérlevél itt kell. Ha füstölthúst is főzünk a levében, akkor már kaszásleves.
Zsengés paszuly: ebben az esetben zsengés és zöldbab az alapanyag, babérlevél kihagyandó.
TÚRÓS PULISZKA
Hozzávalók: 0,5 kg kukoricadara, 0,5 kg túró, 2 dl tejföl, egy nagy evőkanál zsír, só, 15 dkg füstölt szalonna.
Elkészítése: 3 liter hidegvízbe beleöntjük a kukoricadarát, két kávéskanál sót teszünk bele, majd kevergetés mellett felforraljuk, addig főzzük míg jó sűrű nem lesz. A kevergetés fontos, mert odaég. A zsírban felsütjük a tejfölt, ebbe is egy jó csipet só kerül. Egy üveg vagy porcelántál alját meglocsoljuk a tejfölös zsírral, majd egy sor puliszkát simitunk, rámorzsoljuk a túró kb 1/5-ét, meglocsoljuk tejföllel, majd puliszkaréteg jön ismét, és így folytatjuk mig tart az alapanyagból. A tetejére túrót szórunk, és a felkockázott kisütött szalonnatepertőt. Melegen, hidegen egyaránt finom.
KRUMPLIS LÁNGOS
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 35 dkg főttkrumpli (összetörve, vagy lereszelve) 2 fojás, 2 kanál olvasztott zsír a kenéshez és a sütéshez.
Elkészítése: A lisztben elmorzsoljuk a krumplit, hozzáadjuk a tojásokat, jól összedolgozzuk. Kinyújtjuk téglalap alakúra (kb ujjnyi vastagságban) megkenjük olvasztott zsírral, feltekerjük, és 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Vágott felére fektetjük egyenként a darabokat, és kerekre nyújtjuk. Palacsintasütőben kevés zsíron pirosra megsütjük mindkét oldalát.
II. változat
A hozzávalók azonosak, csak a lisztben elkeverünk fél csomag sütőport és úgy gyúrjuk össze a tésztát. Majd kinyújtjuk ujjnyi vastagságura, tenyérnyi nagyságú kockákra feldaraboljuk, és palacsintasütőben olajban vagy zsírban szép pirosra sütjük mindkét oldalát.
MOCSKOS LASKA
Nagyon egyszerű, finom, de kizárólag szilvalekvárral készítendő.
Fél kg szélesmetélt tésztát sós vízben kifőzünk, melegen egy kis zsírba beleforgatjuk, majd 2 nagy evőkanál szilvalekvárt összekeverjük a tésztával. Lehet rácsorgatni tejfölt is.
Egy másik változat ami hasonló, viszont PIRÍTOTT LAKSA-nak hívják: A kifőzött tésztát kevés olajjal vagy zsírral összekeverjük, egy tűzálló tálat vagy lábast kikenünk zsírral. A tészta felét leterítjük az aljára, 2-3 evőkanál szilvalekvárt rákenünk, majd a tészta másik fele következik. A tetejére 2 dl tejfölt simítunk, és sütőben addig sütjük, mig a tészta a lábas oldalánál nem kezd pirulni. Hidegen is kitűnő.
LAPÓTYA
Hozzávalók: Fél kg liszt, fél liter tej, 3 dkg élesztő, csipetnyi só, kevés cukor, 2 tojás sárgája, 30 dkg főtt krumpli, zsír, 20 dkg szilvalekvár, porcukor.
Elkészítése: A lisztbe belereszeljük a krumplit, beletesszük a tojássárgáját, a kevés cukros tejben felfuttatott élesztőt, majd tejjel összegyúrjuk. Meleg helyen fél óráig kelesztjük. Kinyújtjuk, tenyérnyi téglalap alaku darabokat vágunk, közepébe szilvalekvár teszünk. Összehajtjuk, szélét jól lenyomkodjuk, majd forró zsírban kisűtjük, porcukorral meghintjük.
Szilvaleves
Hozzávalók: Kb. 0.5 kg friss, érett szilva, 1 evőkanál szilvalekvár, 2 dl tej, cukor, fahéj; a habaráshoz liszt, tej vagy tejszín
Elkészítés: A szilvát megmossuk, odatesszük főni annyi vízben, amennyi levest szeretnénk. A szilvalekvárt a 2 dl langyos tejben elkeverjük, hozzáöntjük a forrásban lévő leveshez. Cukorral, fahéjjal ízesítjük, majd amikor a szilva megfőtt, liszttel csomómentesen elkevert tejjel vagy tejszínnel behabarjuk.
Mocskostészta
Hozzávalók: 0.5 kg száraztészta (széles metélt, fodros nagykocka), 40-50 dkg szilvalekvár, 3-4 evőkanál darált dió, olaj, vaj vagy margarin, só, porcukor
Elkészítés: A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, még forrón összekeverjük a szilvalekvárral. Egy nagy méretű tepsit olajjal, vajjal vagy margarinnal kikenünk, beleöntjük a már mocskos tésztát, nem túl vastagon, mert akkor kevésbé tud megpirulni. A tetejét bőségesen meghintjük a cukrozott darált dióval, és sütőben 20-30 percig pirítjuk. Tálaláskor ízlés szerint megszórjuk porcukorral.
Szilvalekváros derelye
Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 2 tojás, 3 evőkanál olaj, 30 dkg szilvalekvár, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg porcukor, fahéj, só
Elkészítés: A lisztből és a tojásokból levestésztát gyúrunk, majd nagyon vékonyra nyújtjuk. Az egyik felére a szilvalekvárból kanál és kés segítségével mogyorónyi kupacokat adagolunk, egymástól 4-5 centi távolságra. Gyorsan dolgozunk vele, hogy a tészta meg ne szikkadjon, és jól tapadjon. Ha mégsem elég jól tapad, a lekvárkupacok közti csíkokat tojásfehérjével megkenjük, és csak ezután borítjuk rá a kinyújtott tészta másik felét. A kupacok között jól lenyomkodjuk a tésztát, majd derelyevágóval egyenlő nagyságú négyszögeket vágunk, melyek mindegyikének közepében lekvár van. Az így kapott kis tasakokat enyhén sós vízben megfőzzük (valamivel tovább, mint a levestésztát vagy a köretnek szánt tésztákat). Közben az olajban aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, és a leszűrt derelyét ebbe keverjük bele óvatosan, hogy ne törjön. Tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorra.
Szilvalekváros hókifli
Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor vagy 1 teáskanálnyi szalalkáli (utóbbi esetben puhább lesz a tészta), só, 2-3 evőkanál tejföl, 30 dkg szilvalekvár
Elkészítés: A lisztben szétmorzsoljuk a margarint, hozzáadunk 2-3 evőkanálnyi porcukrot, a sütőport vagy a szalalkálit, egy csipet sót, majd annyi tejfölt, amennyit a liszt felvesz. Jól összegyúrjuk, majd a tésztát 3-5 mm vékonyra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kör alakúra szaggatjuk. Minden darabra fél kávéskanálnyi szilvalekvárt adagolunk, majd a köröket félbehajtjuk, a széleit kissé lenyomkodjuk. A kifliket kivajazott tepsibe tesszük, előmelegített sütőben világosra sütjük, majd még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
Tepertős pogácsa és szilvalekváros bukta
Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 35 dkg darált tepertő, 3 dkg élesztő, 2-3 dl tej, 1 tojás, 1 teáskanál cukor, só
Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos tejben, a cukorral megfuttatjuk, majd a liszthez öntjük. Hozzátesszük a tojást, majd összegyúrjuk annyi langyos tejjel, amennyit a liszt felvesz. Hozzákeverjük a darált tepertőt és a sót, majd egyenletesre gyúrjuk. Tálban, lefedve, meleg helyen 40-60 percig kelesztjük. Amikor megkelt, egy részét ujjnyi vékonyra nyújtjuk és pogácsákat szaggatunk belőle, melyek tetejét késsel rácsszerűen bevagdossuk. A tészta másik részéből készül a szilvalekváros bukta. A fél centisre kinyújtott tésztát kb. 8x8 centis négyzetekre vágjuk, melyek közepébe szilvalekvárt adagolunk, majd a sarkától indulva kifliket csavarunk belőlük. Kivajazott tepsiben, magas hőmérsékleten pirosra sütjük.
A cinke a szegények eledele, Szabolcs megyében így hívják, máshol nem tudom, hogy. Kolléganőm szerint Dunántúlon ez a dödölle. Elkészítése nagyon egyszerű, az eredmény nagyon finom és változatos lehet attól függően, mi van otthon.
Alaprecept: főtt krumplit összekeverünk annyi liszttel, amennyitől krémes állagú lesz, majd rövid ideig főzzük kevergetés mellett. Apróra vágott hagymát olajon megdinsztelünk, paprikát szórunk rá, ezt ráöntjük a cinkére, és jóízűen elfogyasztjuk.
Amivel lehet variálni: kiszaggathatjuk a tésztát, a darabkák közé párolt káposztát rakunk és sütőben kisütjük. Vagy az olajba tehetünk kolbászt a hagyma mellé, akkor még finomabb és laktatóbb. A variációk számának csak a képzelet szab határt.
Legyen még egy krumplis étel. Sokan tócsni néven ismerik, de azt kicsit máshogy kell készíteni.
Hozzávalók:
krumpli
tojás
só
delikát
fokhagymakrém
bors
A krumplit megreszelem az aprólyukú reszelővel. Hozzákeverem az egész tojást (4-5 krumplihoz kell egy tojás), megsózom, teszek hozzá delikátot, fokhagymát vagy fokhagymakrémet, borsot, ízlés szerint. Az egészet kizsírozott (kiolajozott) tepsibe rakom véknyan (kb. 1 - 1,5 cm vastag legyen), és a sütőben megsütöm. 30-40 perc alatt megsül.
A tócsnit tudtommal serpenyőben, olajban sütik, és lisztet is tesznek hozzá. Nekem nem ízlett annyira, mint a lapcsának, mert sokkal olajosabbnak, nehezebbnek találtam.
Szerintem az egyik legfinomabb édesség, csak sajnos hízlal, így aztán vissza kell fognia magát az embernek a fogyasztásában.
Hozzávalók:
1 l tej
4-5 tojás
kávéskanálnyi vanília vagy tejszín ízű pudingpor
ízlés szerint porcukor
pici só
A tejet felteszem forrni, pici sót teszek bele. Míg felforr, a tojások sárgáját összekeverem a pudingporral és ízlés szerint porcukorral (szerintem 3-4 evőkanál bőven elég bele). Miután felforrt a tej, félrehúzom, kevergetem, hogy kigőzöljön, majd lassan belekeverem a tojássárgáját és forrásig kavargatom. Ha felforrt, leveszem a tűzről, és gyakran megkavarom, hogy ne pillésedjen.
A tojásfehérjét kemény habbá verem 1 púpos evőkanál porcukorral. Felfőzök vizet pici sóval, és amikor már fő, belekanalazom a habot. Amikor újra lobogni kezd a víz, lejjebb veszem a lángot, a fehérjedarabokat lapáttal megfordítom, hogy a másik oldala is keményedjen, újra feljebb veszem a lángot, hogy felgőzöljön. Amikor mindkét oldalával készen vagyok, belekanalazom a masszába, és miután kihűlt, lehet enni. Érdemes a fehérjét jó nagy edényben főzni, így sokkal hamarabb készen lesz.
Van, aki tejben gőzöli fel a fehérjét, az szerintem sokkal macerásabb (hamarabb leég), és nem finomabb annyival, hogy megérje szórakozni vele.
Nem kimondottan fogyókúrás étel, de talán pont emiatt olyan népszerű. Ugyanis nagyon egyszerű elkészíteni, nagyon tartalmas, és nagy buli, ha mondjuk kint főzzük, bográcsban. Én most a bent, tűzhelyen főzött verziót írom le, a bográcsos a fiúk reszortja nálunk :-).
Hozzávalók:
krumpli (fejenként 3 kisebb)
füstölt parasztkolbász (ízlés szerint)
két kis fej hagyma
kevés olaj
piros paprika, só, delikát
A hagymát apróra vágom, kevés olajon dinsztelem, majd belerakom a felkarikázott kolbászt, és pirítom néhány percig. Rászórom a piros paprikát, belerakom a kockára vágott krumplit, megforgatom benne. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje és főzöm. Lassú tűzön főjön, hogy jól átpuhuljon. Sót csak keveset rakok bele, delikátot is csak egy teáskanállal, néhány perccel a kikapcsolás előtt. Főzés közben megkavargatom, nehogy leégjen. Ha valaki nagyon levesesen szereti, akkor több vízzel lehet készíteni, és persze kevesebbel is, ha úgy tetszik. Én úgy közepesen szoktam, megáll benne a kanál, amikor készen van, de nem száraz.
|